Monipuolisen uran sovelluskehityksen parissa tehnyt IT-konsultti Ahti Haukilehto toimii Consultorilla erityisesti Azure-asiakasprojektien konsulttina. Haukilehto on ollut yhdessä Consultorin Olli Silfvastin ja Mikko Sorsan kanssa konsultoimassa muun muassa Verohallinnon ensimmäistä pilveen vietyä verkkopalvelua.
Ketterä tekeminen vei Veronsaajien verkkopalvelun pilveen
Veronsaajien verkkopalvelu on Verohallinnon tarjoama palvelu, joka tarjoaa tietoa veronsaajien verotuloista ja niiden perusteena olevista veroista sekä muista jakoperusteista. Uuden palvelun mutkattoman toiminnan lisäksi yhteisen projektin tavoitteena oli se, että Verohallinnossa opittiin Azuren käytäntöjä, mitä pilveen meneminen käytännössä tarkoittaa ja minkälaisia työkaluja käytetään.
-Verolla työskenteli jo ennen tätä pilveen siirtymistä henkilöitä, joille Azure oli ennestään tuttu, mutta onhan se konsultillekin hieno paikka, kun saa Verohallinnon asiantuntijoiden kanssa yhdessä luoda periaatteet sille, miten nämä järjestelmät saadaan toimimaan, Haukilehto kertaa.
Scrum-menetelmän suhteen Haukilehto yllättyi, kuinka joustavasti ja ennakkoluulottomasti IT-projektia Verohallinnossa johdettiin.
– Vaikka heilläkin on omat käytänteet, niin yhdessä tekeminen oli todella ketterää.
Koodilla voi muuttaa maailmaa
IT-maailmassa on ollut jo pidempään käynnissä siirtymä vanhan mallisista vesiputousprojekteista Scrumin suuntaan. Tämä johtuu Haukilehdon mukaan siitä, että todellisuudessa vähänkään kompleksisempi IT-projekti on aina oppimisprojekti.
– On jokseenkin harhaa ajatella, että pelkästään hyvällä suunnittelulla näkisimme kaikki ongelmat ja että alussa oltaisiin jo opittu riittävästi siitä ympäristöstä, jossa pitää toimia. Todellisuus on sitä, että projektin myötä ymmärrämme ja opimme mitä pitää tehdä.
IT-konsultti joutuu käyttämään paljon omaa aikaa erikoisosaamisensa opetteluun. On oltava oppimishalukas ja ymmärrettävä maailman jatkuvaa muuttumista.
– Oppimisenhalun täytyy löytyä geeneistä. Asioihin on paneuduttava ja opiskelua on tehtävä jatkuvasti, myös omalla ajalla. Oppimista teet oman itsesi takia, ei pelkästään asiakkaan vuoksi.
Mikä sovelluskehittäjää ja IT-konsulttia tässä kaikessa sitten lopulta motivoi?
– Koodari voi muuttaa maailmaa. Elät sellaisessa rajatussa konkreettisessa todellisuudessa. Koodi on se mikä toimii tässä maailmassa ja jos siellä koodissa on virhe, niin koodari pystyy sen korjaamaan. Toki todellisuus on rajattu, mutta itselle se on pohjimmainen motivaatio, että voi vaikuttaa asioihin, Haukilehto päättää.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Markukseen.