Kumppaniblogi: Mitä tekisit, jos et pelkäisi?

Syksyisenä aamuna luin aamukahvilla Maaret Kallion kirjaa Lujasti lempeä. Kirjassaan Kallio käsittelee inhimillistä ihmisyyttä ja korostaa sisäisen tasapainon löytämistä monessa asiassa, myös lujuudessa ja lempeydessä.

Kallion kirjan loppupuolella on kappale, jossa jokainen kohta alkaa sanoilla: Mitä tekisit, jos et pelkäisi? Luettuani tuon kappaleen jäin pohtimaan, mitä tekisin, jos en pelkäisi.

Omassa elämässä on helppo tunnistaa hetkiä, jolloin tekeminen tai tekemättä jättäminen on pelkäämisestä kiinni. Pelkääminen voi kohdistua itsensä nolaamiseen, epäonnistumiseen tai yrittämättä jättämisen häpeään. Uskallanko yrittää? Mitä muut sanovat, jos epäonnistun? Uskallanko kertoa tavoitteeni ääneen? Uskallanko olla yrittämättä?

Yritysmaailmassa on vaikeampi tunnistaa (tai ainakin tunnustaa) niitä hetkiä, jolloin todellinen päätöksentekokriteeri on pelko. Pelko voi ohjata koko organisaation käyttäytymistä tai yksittäisen henkilön tekemisiä. Pelko voi liittyä itsensä nolaamiseen tai epäonnistumiseen. Pelko voi kytkeytyä työpaikan säilymiseen tai oman roolin menettämiseen.

Vain harva uskaltaa sanoa töissä ääneen, ettei tehnyt jotain koska pelkäsi. Moni meistä tunnistaa tuon epämääräisen tunteen, joka vaikuttaa päätöksentekoon, mutta jonka usein piilotamme sopivan selityksen tai faktan taakse.

Jos et pelkäisi epäonnistuvasi, jos aloittaisit uuden jakson ilman pienintäkään pelon häivähdystä, niin mitä tekisit? Mihin käyttäisit aikasi? Miten käyttäisit muiden aikaa? Mitä ohjaisit tiimisi tekemään? Mitä hankkeita veisit eteenpäin? Mihin asiakkaisiin tai tuotteisiin panostaisit?

Mitä tekisit, jos et pelkäisi? Tiedätkö?

Tiedätkö, mihin sinun kannattaisi aikaasi käyttää? Mihin asiakasryhmään kannattaisi panostaa? Millä tuotteella on paras tulevaisuuden odotus? Mitä hankkeita kannattaisi edistää? Mihin kaupunkiin kannattaisi laajentua? Tiedätkö, mille tiedolle päätöksesi perustuvat? Tiedätkö ennustavasi tulevaa katsomalla Excelissä olevaa menneisyyttä? Vai pystytkö valmistautumaan uusiin haasteisiin ajantasaisen tiedon perusteella?

Tiedätkö, mitä tekisit, jos et pelkäisi?

Linkki alkuperäiseen tekstiin.

Kirjoittaja Johanna Eskola on kumppanimme T-Base Oy:n toimitusjohtaja, joka uskoo poikkeusten vahvistavan säännöt.