Terveisiä Valtio Exposta

Kevään varmin merkki on Valtio Expo, ja tänäkin vuonna varmistettiin kevään tuloa Katajanokalla perinteisen Valtio Expon voimin.

Consultorin osastolla oli teemana tietoturva. Juuri voimaan tulleen Digipalvelulain ja kohta voimaan tulevan Tiedonhallintalain lisäksi teeman valintaan vaikutti se, että Consultor on valtionhallinnon digitaalisen turvallisuuden asiantuntijapalveluiden sopimustoimittaja.

Järjestimme osastollamme kyselyn, jolla halusimme selvittää mitkä asiat tietoturvassa eniten huolettaa valtionhallinnon asiantuntevaa henkilökuntaa. Jokainen kävijä sai laittaa 1-2 nastaa tauluumme, jossa oli yhdeksän vaihtoehtoista laatikkoa seuraavilla teksteillä:

  • Onko meillä GDPR kunnossa ja implementoituna?
  • Tiedonhallintalaki tulee! Olemmeko valmiina?
  • Jeppe tuli, saiko oikeat oikeudet? Jeppe lähti, lähtikö kaikki oikeudet?
  • Pitäisikö lokeja myös lukea, eikä vain tallentaa?
  • Mennäänkö me pilveen?
  • Meillä on käyttöpalvelu, ohjelmistotoimittaja ja tietoturvavastaava; onkohan näiden välillä hakkerin mentävä rako?
  • Onko järjestelmiemme päivitykset hoidettu asianmukaisesti?
  • Tekeekö meidän sovelluskehittäjät turvallista koodia?
  • Jokin muu, mikä?

Eniten huolta vastaajien keskuudessa aiheuttaa käyttövaltuushallinta, sillä suurimman määrän nastoja keräsi laatikko ”Jeppe tuli, saiko oikeat oikeudet? Jeppe lähti, lähtikö kaikki oikeudet?”. Jopa joka kolmas kävijä ilmaisi huolensa asiasta. Consultorilla on vahva kokemus käyttövaltuushallinnasta ja tämän pohjalta sitä kokemusta pitää hyödyntää jatkossa entistä vahvemmin.

Toiseksi eniten huomiota keräsi tuleva tiedonhallintalaki, joka huoletti joka neljättä vierailijaa. Laki tulee voimaan syksyllä eikä sen eteen ole kovinkaan monessa paikassa paljoa ehditty tehdä ja se on silloin ymmärrettävä vakava huolen aihe. Consultor pystyy auttamaan valtionhallinnon yksiköitä täyttämään uudet lakisääteiset vaatimukset.

Kiitoksia kaikille vastaajille sekä kaikille muille, joiden kanssa kävimme antoisia keskusteluja osastollamme.

Lupasimme arpoa kaikkien vastaajien kesken kaksi samppanjapulloa, ja arvonnan voittivat xxxx yyyyy sekä zzzzzzzzz wwwww. Tämä voittajan julkistaminen on tietosuoja-asetuksen mukainen. Voittajiin otetaan yhteyttä suoraan ja heille toimitetaan palkinnot.

Lisätietoja: